Kladblok |  Demo |  Blog |  Vragen |  Links
kladblok blog

Hoe worden regenjassen gemaakt?

Een regenjas is een van de eerste prestatiegerichte outdooruitrusting die veel outdoorliefhebbers kopen. De belangrijkste reden is dat een waterdichte schaal een van de belangrijkste uitrustingsstukken is voor comfort en veiligheid wanneer er een storm komt opzetten of de wind begint aan te zetten. Als je op zoek bent naar een regenjas dan zul je bij elk product zien met hoeveel lagen de jas gemaakt is. Wat betekent dit eigenlijk? Zijn meer lagen beter? Slechter? Wat zijn de voor- en nadelen van elk, en vooral, hoe zou dit van invloed moeten zijn op welke regenjassen je overweegt?

3-laags stoffen

Drielaagse stoffen hebben een externe DWR-behandelde buitenstof - een waterdicht ademend membraan in het midden (dat kan een van de hierboven genoemde typen zijn) en een superdunne polyurethaan (PU) film of een andere soortgelijke rug aan de binnenkant van het product. Het doel van de derde laag is om te voorkomen dat zweet en olie de microscopisch kleine gaatjes in de waterdichte ademende laag verstoppen, wat het ademend vermogen vermindert en de gebruiker waarschijnlijk nat maakt van zweet, waarvan ze denken dat het van buiten komt. Het voordeel van drielaagse stoffen is dat ze meestal het meest duurzaam zijn vanwege de binnenste laag, die de poriën in het waterdichte membraan daadwerkelijk beschermt tegen verstopping (in ieder geval voor langer), waardoor een beter ademend vermogen tussen wasbeurten behouden blijft. Het nadeel is dat drielaagse stukken niet altijd even ademend zijn en vaak iets zwaarder zijn dan veel van hun 2- of 2,5-laagse tegenhangers.

2,5-laags stoffen

Een regenjas heren met een constructie van 2,5 laag lijkt op die met een ontwerp met drie lagen (behalve dat ze iets lichter en subtieler kunnen aanvoelen). Jassen met een 2,5-laagse constructie hebben nog steeds dezelfde buitenste laag (de buitenstof) die is behandeld met DWR, waardoor de hoeveelheid water die in deze laag wordt geabsorbeerd wordt geminimaliseerd, waardoor de laag wordt aangemoedigd om uit te gaan en de waterdichte laag wordt beschermd. Er is dezelfde "middelste" waterdichte stof die alleen in het geval van drielaagse materialen van alles kan zijn, van een ePTFE-membraan tot een gecoat stuk nylon. Deze laag wordt vaak "opgeschilderd", daarom wordt het als een halve laag beschouwd, zelfs als deze alles bedekt van het binnenoppervlak. Het is gewoon veel dunner dan de binnenste laag van de meeste 3-laagse kledingstukken.

2-laags stoffen

Er is de afgelopen twee jaar een grote verandering geweest in 2-laags stoffen. Traditioneel zouden 2-laagse producten hetzelfde DWR-gezichtsweefsel hebben dat is gebonden aan een waterdicht ademende laag, maar dan een losse (meestal mesh) voering aan de binnenkant hebben. Deze stijl van tweelaagse stoffen voelt uit de gratie aangezien 2,5-laagse modellen betaalbaarder worden en 2-laagse kledingstukken met hun hangende meshvoering zwaarder, omvangrijker en over het algemeen minder comfortabel waren. Onlangs heeft Gore-Tex een 2-laags ontwerp opnieuw geïntroduceerd in hun Gore-tex Paclite Plus. Paclite Plus heeft dezelfde buitenstof gelamineerd op hun waterdichte membraan, maar in plaats van een laag te lamineren of een beschermende coating te spuiten, is het getextureerd. Deze regenjas dames heeft daardoor geen extra halve of volledige laag nodig.



Homepage Kladblok

Blog